Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az országos tisztségek halmozá
  2008-04-15 18:21:06, kedd
 
  Az országos tisztségek halmozása ellen
2008-04-15 06:24:51

Aranybulla, 1222. 30. czikkely - A kifordított magyar világ X.
A XI. kerület szocialista polgármestere, Molnár Gyula a kerületi közgyűlésen hangosan kereste alpolgármesterét: ,,Hol a f...omban van a Lakos b... meg, tele van a tököm, hogy eljátssza mindig ezt az izét." Nagy sajtóvisszhangja lett az idézetnek - kizárólag - a stílusa miatt. A tartalmával viszont senki sem foglalkozott. Holott a probléma lényege ott található. Molnár Gyula nem először keresi Lakost. Úgy tűnik, Lakos rendszeresen nincs meg. Vajon hol lehet?

Lakos Imre (SZDSZ) országgyűlési képviselő, a Gazdasági és informatikai bizottság tagja, a Közlekedési és infrastruktúra-fejlesztési albizottság, az Energetikai albizottság, a Közbeszerzési albizottság tagja, az Állami Számvevőszék alelnökeit jelölő bizottság tagja, a Fővárosi Közgyűlés tagja, a Városüzemeltetési és Környezetvédelmi bizottság elnöke, Budapest XI. kerület alpolgármestere és egy cég felügyelő bizottsági tagja.
Lehetséges, hogy Lakos Imre halaszthatatlan közfeladatai ellátása miatt van távol. Mivel Lakos Imre a leggazdagabb fővárosi képviselő, elképzelhető, hogy vagyona kezelése és gyarapítása miatt van távol. Természetesen magánéleti elfoglaltsága is lehet.

Molnár Gyula kérdésére, hogy hol ...van a Lakos ... , nem tudunk válaszolni. De meg tudjuk mondani, hogy hol lehet. A felsoroltakkal kapcsolatos valamelyik helyszínen, illetve azok között, útközben. Mikor ér oda Újbuda Önkormányzatának testületi ülésére, nem tudjuk megmondani, Viszont biztosak vagyunk abban, hogy előbb - utóbb odaér. Lakos mozgásában a helyet és az időt nem tudjuk egyszerre meghatározni. Lakos adott időpontban a leírtakhoz tartozó helyszíneken, mint egy pályán tartózkodik, s nem tudni mikor lesz konkrét helyen. Ezt a problémát fejezi ki közérthetően Molnár Gyula, hogy Lakos ,,eljátssza mindig ezt az izét".

Mintha ehhez hasonló esetekre fedezte volna fel Lakos születése előtt több, mint negyed századdal Werner Heisenberg a határozatlansági relációt. Megállapította, hogy bizonyos mennyiségek egyszerre való mérése elvi akadályokba ütközik.

Az ,,izé" probléma vizsgálata is ilyen, Lakos tartózkodási helye és annak ideje egyszerre pontosan nem határozható meg. Az elmélet a látszólagos hasonlóság ellenére sem terjeszthető ki arra, hogy a pálya alakja, mérete sértheti, sőt sérti is a demokráciát.

Az első, hogy megnézzük, van-e még Lakos Imrén kívül ily kiváló ember, aki egyszerre három demokratikusan választott testületnek is tagja. Van. Például Pokorni Zoltán (FIDESZ), országgyűlési képviselő, fővárosi képviselő, Budapest XII. ker. polgármester; Hock Zoltán (MDF), országgyűlési képviselő, fővárosi képviselő, Budapest IV. ker. képviselő, mindketten a megfelelő bizottsági tagságokkal együtt.

Eddig a dolgok rendben is vannak. Három Jolly Jokerrel egy 66 (a Fővárosi Közgyűlés létszáma) lapos pakli kártya játékra képes lehet, hisz az 52 lapos paklihoz is csak 1-6 Joker tartozik.

A dolgok reális értékelése végett megvizsgáltuk a Fővárosi Közgyűlés tagjait.
A következőket állapítottuk meg:
A 66 fővárosi képviselő közül 11 országgyűlési képviselő, 4 kerületi polgármester, 6 kerületi alpolgármester, 14 kerületi önkormányzati képviselő, 2 un. külsős bizottsági tag is. Ez összesítve 37 egyéb választott tisztséget mutat. E szám azt jelenti a fővárosi testületből nézve, hogy a 66 képviselő közül 34 a fővárosi helyén kívül még 37 választott helyet betölt (többszörös tisztséghalmozás van). A demokrácia működési területe ezzel a létszámmal - 34 fő - szűkült. Ha fordítva fogalmazunk, a 66 fővárosi képviselő közül 34 másutt (is) érdekelt (37 tisztségben).

Az előző, elképzelt kártyapakli hasonlatra visszatérve: a 66 lapos kártyapakli, benne 34 Jolly Jokerrel nem használható. Nem lehet vele játszani, de ugyanúgy lehet kártyavárat építeni, mintha igazi pakli lenne.

Mellékesen a vizsgálat során a következőket is megállapítottuk:
A 66 képviselő közül 42-nek állása van. Magyarország lakosságának 1/6-a Budapesten él. Az 1,7 millió embert vezető választott testület tagjainak 60 %-a személyes feladatai között mellékes jelleggel végzi Budapest főváros vezetését.
A 66 képviselőnek 52 cége van. Azaz a Budapestet vezető képviselők majdnem 80 %-ának működő cégük van, amely személyes közreműködésüket sem nélkülözi.

A 66 képviselő legalább 81 felügyelő bizottság tagja (elnöke).
Utoljára, de nem utolsósorban megemlítjük Demszky Gábor főpolgármestert. Eddig ötször választották meg országgyűlési képviselőnek, s ötször mondott le, mindig akkor, amikor már megválasztották főpolgármesternek. Tán ő a legnagyobb hintása a magyar demokráciának. Persze az országgyűlésbe mindig listán jutott be. Ez volt a biztosítása, ha nem választják meg főpolgármesternek, marad országgyűlési képviselő. Ha ló nincs, szamár is jó.

Itt meg kell jegyezni, hogy Demszky Gábor a Magyar Köztársaság legnagyobb egyéni legitimitással rendelkező politikusa. Őt egy 2 - 1,7 milliós egyre fogyó lakosságú város választói közvetlenül választják, míg pl. egy egyéni országgyűlési képviselőt egy mindössze 40-70 ezer lakosú választókerület szavazói választanak meg. Demszky nem kívánja sem magának, sem családjának a fővárosi körülményeket, már rég kiköltözött az agglomerációba - mint sokan mások - s onnan jár be naponta kormányozni.

Eddig is tudtuk, hogy vannak átfedések a kerületi, a fővárosi és az országgyűlési képviselők személyét illetően, de nem gondoltuk, hogy ennek mértéke már a főváros felől nézve elérte, sőt meghaladta az 50 %-ot. Ez a folyamat ott tart, hogy a demokráciát a választott testületekben gyakorlók, a demokrácia helyi irányítóinak létszáma már a felére csökkent.

Ezek a kapcsolatok viszont a demokrácia működésének hiányosságát javítják, hisz Budapest Főváros és az Országgyűlés között nincs szabályozott működési kapcsolat (nincs felsőház, v. második kamara, v. szenátus...), hasonlóan Budapest és a kerületi önkormányzatok közötti helyzethez, mely szintén szabályozatlan (1990-94 között ez megoldott volt, de nem igazán működött).

Fentiek miatt megvizsgáltuk az országgyűlés helyzetét is.

A 386 országgyűlési képviselő közül 136-nak (35 %) van önkormányzati tisztsége is. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Köztársaságban 136 képviselői hely a demokrácia működtetésében részt nem vevő személlyel még betölthető lett volna. Az Alkotmány, ill. a választási törvény azt a lehetőséget adja, hogy a választott testületeinkben további 136 fő vegyen részt. Ezt a lehetőséget nem a választók, hanem a pártok tagadták meg, úgy látszik, hogy nekik szűkebb demokrácia az érdekük, de nem a törvény módosításával, hanem mindössze részbeni végrehajtásával.

A pártokat itt azért is emlegetjük, mert a személyi összetételre legnagyobb befolyásuk a fővárosi (megyei) testület kialakításánál van (csak listás választás). Ott érték el az 50 % feletti értéket. Lehet, hogy a demokrácia szűkítése felé halad a társadalom.

Itt megemlítjük a demokrácia működésének egy problematikáját, mely az eddigiekkel összefügg. Felmerült az Országgyűlés egyik szavazása során, tán olyat szavaztak meg a képviselők, amit el sem tudtak olvasni (nyilvánvalóan nem volt rá idejük). Nemrég megbüntette frakciója Karsai Józsefet (MSZP), mert nem tartotta be a frakciófegyelmet. Máshogyan szavazott, mint előírták részére. Ha a dolgok így működnek, nem is kell elolvasni az előterjesztéseket. Minek? Elég megkérdezni, hogyan kell szavazni, melyik gombot kell megnyomni. Annyi választott tisztséget lehet vállalni (a hozzátartozó bizottsági helyekkel, felügyelő bizottsági tagságokkal együtt), ahány helyen képes a képviselő gombot nyomni. A még nagyobb gond az, hogy ki mondja meg, hogy melyik gombot kell nyomni? Ez a folyamat ilyen működéssel nagyon kevesek demokráciája lehet! Talán már nem is az.

E témában Gyurcsány Ferenc a következőket mondta híres - hirhedt őszödi beszédében: ,,mindenkinek megpróbálok helyet keresni ebben a nagy, bonyolult rendszerben. Ezért fogok arra kérni sokakat, hogy ne akarjanak három széken ülni, elég kettő széken ülni, vagy egyen, mert aki sok széken ül, az azt eredményezi, hogy más még egy széken sem ülhet. Ugye értetek?"

A téma aktualitása mellett annak régről öröklött volta is jellemző:

Aranybulla, 1222. 30. czikkely:
Az országos tisztségek halmozása ellen

Úgyszintén: e négy jobbágyúron kívül - tudniillik a nádor, a bán és a király és királyné udvarbírái - senki se viselhessen két méltóságot.

Végül is: a Lakos megvan, de nehéz megtalálni. A demokrácia is megvan, csak a fővárosban a fele, az országban pedig egyharmada hiányzik. Azok a személyek sincsenek meg, akik gyakorolhatnák. A hiányt a demokráciát irányító, azt gyakorló pártok okozták.

Ha a Lakos helyzetéből adódó hasonló problémákat felismerjük és megoldjuk, talán a demokrácia is fejlődik, kiteljesedik. Addig marad a kártyavár.
Az asztal már remeg...

Budapest, 2008. április 7.

Jakó Ferenc
hirklub.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: sajtóvisszhangja, alpolgármesterét, tisztséghalmozás, közreműködésüket, frakciófegyelmet, környezetvédelmi, határozatlansági, önkormányzatának, végrehajtásával, halaszthatatlan, megválasztották, problematikáját, megállapítottuk, testületeinkben, választókerület, alpolgármestere, főpolgármestert, szabályozatlan, agglomerációba, legitimitással, önkormányzatok, országgyűlésbe, alpolgármester, kialakításánál, infrastruktúra, működtetésében, felsoroltakkal, demokratikusan, gyakorolhatnák, köztársaságban, megállapította, országgyűlési, polgármestere, módosításával, testületekben, nyilvánvalóan, országos tisztségek, kifordított magyar, kerületi közgyűlésen, idézetnek –, stílusa miatt, tartalmával viszont, probléma lényege, leggazdagabb fővárosi, felsoroltakkal kapcsolatos, leírtakhoz tartozó, pályán tartózkodik, problémát fejezi, határozatlansági relációt, látszólagos hasonlóság, pálya alakja, megfelelő bizottsági, Molnár Gyula, Lakos Imre, Állami Számvevőszék, Fővárosi Közgyűlés, Budapest XI, Mivel Lakos Imre, Újbuda Önkormányzatának, Werner Heisenberg, Lakos Imrén, Például Pokorni Zoltán, Budapest XII, Hock Zoltán, Budapest IV, Három Jolly Jokerrel, Jolly Jokerrel, Demszky Gábor, Magyar Köztársaság, Budapest Főváros, Magyar Köztársaságban, Karsai Józsefet, Gyurcsány Ferenc, Jakó Ferenc,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Kellemes esti időtöltést  Szent György nap  Facebookon kaptam  képre írva  Sokkal bölcsebb a természet,  Volt egy...  Facebookon kaptam  Ma  Életművészet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A boldogság ült a világvégén  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Miért nem menti meg Jézus...  Volt egy...  Föld napja április 22  A fák lelke  Alakot vált...  Beney Zsuzsa - Álom  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szent György nap  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  Gondolatok az életről és szere...  Volt egy...  Facebookon kaptam  Egyszerűen  Sokkal bölcsebb a természet,  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Aki szeret, annak senki sem id...  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alakot vált...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Föld napja  Tehetségtelen gyerek nincs.  Ébredj  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Bella István: Zsoltár  Föld napja április 22  A világnak égető szüksége van ...  Föld napja április 22  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Nagyon furcsa szeretni valakit...  A lelki élet nem arról szól, ....  Facebookon kaptam  Őrangyalod, ha vigyáz rád...  A fenyő nem szép fa, (...)  Facebookon kaptam  Becsüld meg azt amid van,...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Életművészet  Facebookon kaptam  Szent György napi hiedelmek, s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az elfogadásnak...  György napra  Facebookon kaptam  Gaál Viktor gondolata  Ünnepelj csak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk 
Bejegyzés Címkék
országos tisztségek, kifordított magyar, kerületi közgyűlésen, idézetnek &#8211, stílusa miatt, tartalmával viszont, probléma lényege, leggazdagabb fővárosi, felsoroltakkal kapcsolatos, leírtakhoz tartozó, pályán tartózkodik, problémát fejezi, határozatlansági relációt, látszólagos hasonlóság, pálya alakja, megfelelő bizottsági, dolgok rendben, dolgok reális, következőket állapítottuk, fővárosi testületből, fővárosi helyén, demokrácia működési, létszámmal &#8211, vizsgálat során, legnagyobb hintása, magyar demokráciának, országgyűlésbe mindig, egyéni országgyűlési, mindössze 40-70, fővárosi körülményeket, agglomerációba &#8211, országgyűlési képviselők, főváros felől, választott testületekben, demokrácia helyi, felére csökkent, kapcsolatok viszont, demokrácia működésének, kerületi önkormányzatok, országgyűlés helyzetét, demokrácia működtetésében, választási törvény, lehetőséget adja, választott testületeinkben, pártok tagadták, törvény módosításával, személyi összetételre, demokrácia szűkítése, eddigiekkel összefügg, hozzátartozó bizottsági, képviselő gombot, folyamat ilyen, következőket mondta, téma aktualitása, országban pedig, személyek sincsenek, demokráciát irányító, sajtóvisszhangja, alpolgármesterét, tisztséghalmozás, közreműködésüket, frakciófegyelmet, környezetvédelmi, határozatlansági, önkormányzatának, végrehajtásával, halaszthatatlan, megválasztották, problematikáját, megállapítottuk, testületeinkben, választókerület, alpolgármestere, főpolgármestert, szabályozatlan, agglomerációba, legitimitással, önkormányzatok, országgyűlésbe, alpolgármester, kialakításánál, infrastruktúra, működtetésében, felsoroltakkal, demokratikusan, gyakorolhatnák, köztársaságban, megállapította, országgyűlési, polgármestere, módosításával, testületekben, nyilvánvalóan, megvizsgáltuk, természetesen, elfoglaltsága, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5313
  • e Hét: 19543
  • e Hónap: 30654
  • e Év: 184150
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.